Μια από τις σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες εφαρμογές της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι τόσο η αντιμετώπιση όσο και η πρόληψη των συχνών και κατά κανόνα επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων που παρατηρούνται στα παιδιά κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαιτέρως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι λοιμώξεις αυτές, εποχικές και μη, αφορούν συνήθως:
- το γνωστό κοινό κρυολόγημα και άλλες γριπώδεις συνδρομές
- λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες , ωτίτιδες
- λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού όπως βρογχιολίτιδες, βρογχίτιδες, πνευμονίες.
- γαστρεντερίτιδες.
- Δερματικές λοιμώξεις όπως σταφυλόκοκκος
Οι λοιμώξεις αυτές σε ένα βαθμό είναι μια φυσική και υγιής αντίδραση του παιδικού οργανισμού στην έκθεση σε ιογενείς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς προς δημιουργία φυσικών αντισωμάτων και άρα ενίσχυσης και επάνδρωσης του αμυντικού τους μηχανισμού. (Σύμφωνα με τον Βρετανό γιατρό, καθηγητή Ron Eccles, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Βρετανίας «Μόνο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κρυολόγημα».)
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική επιτυγχάνει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στηρίζοντας την υγιή αυτή ανταπόκριση του οργανισμού διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη παραγωγή των αναγκαίων αντισωμάτων έτσι ώστε είτε ο οργανισμός να μην νοσήσει καθόλου είτε να μην παραμένουν τα συμπτώματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξασθενώντας το παιδί και προδιαθέτοντας το για επιπλοκές και επιλοιμώξεις. Για το λόγο αυτό πέρα από τη σημασία της στην πρόληψη και στη μείωση της έντασης και της συχνότητας των επεισοδίων η δράση της είναι άμεση (συχνά μέσα σε κάποιες ώρες) και όταν το παιδί νοσεί.
Βασικός παράγοντας των υποτροπών αυτών είναι και η συχνή και αλόγιστη χρήση χημικών φαρμάκων ,όπως αντιβιώσεις, ιδιαιτέρως σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα που είναι άλλωστε και το συνηθέστερο. Αυτό πέρα από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του ίδιου του φαρμάκου έχει σαν αποτέλεσμα επιβάρυνση της άμυνας του οργανισμού και καταστροφής φυσιολογικών για τη λειτουργία μικροοργανισμών που βρίσκονται στη μύτη , στο στόμα, στο έντερο χωρίς αντιμετώπιση πάντα της αιτίας. Επίσης έχουμε παρατηρήσει πολύ συχνά στο ιατρείο μας ότι παιδία που έχουν πάρει πολλές άσκοπες αντιβιώσεις για μεγάλο διάστημα μετά εμφανίζουν βαθύτερες και πιο σοβαρές λοιμώξεις. Για παράδειγμα ένα παιδί που θα πάρει αντιβίωση για κοινό κρυολόγημα μετά μπορεί να νοσήσει από μια πυώδη ωτίτιδα ή βακτηριακή αμυγδαλίτιδα ή βρογχίτιδα.
Η θεραπεία με Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι εξατομικευμένη οπότε κάθε παιδί με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις θα πάρει το φάρμακο που του ταιριάζει βάση της εικόνας του. Για τη σωστή πρόληψη είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, προτού δηλαδή εμφανιστούν οι λοιμώξεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθότι παίρνοντας νωρίς το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο θα έχει πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα να τις αντιμετωπίσει. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο αυτός ο στόχος είναι βασικό, σε κάθε επεισόδιο λοίμωξης, αυτή να αντιμετωπίζεται με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Θα ήταν καλό να αποφευχθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η χρήση αντιβιώσεων καθώς περιορίζουν την αποτελεσματική δράση και το όφελος της αγωγής και παρεμποδίζουν την ενίσχυση ανοσοποιητικό συστήματος που έχει ήδη επιτευχθεί. Για παράδειγμα ένα παιδί με συχνές υποτροπιάζουσες βρογχίτιδες π.χ. 4-5χρόνο θα πάρει το φάρμακο που του ταιριάζει και στα επόμενα επεισόδια που είναι αναμενόμενο να κάνει αν αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητικά φάρμακο τότε είναι πιο πιθανόν να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις ολοκληρωτικά.